BLOG,  Metamorfozy,  Porządki i Odgracanie,  Sposoby na

Kuchnia. Jak sobie poradzić z głębokimi szafkami?

Jak to jest z tymi szafkami w kuchni, że akurat teraz potrzebna rzecz jest na samym jej końcu? Włożysz rękę i spróbujesz sięgnąć bez wyjmowania całej reszty – coś pewnie wypadnie. Kto wie, czy Ci ta ręka tam nie zostanie… Wyjmiesz wszystko, to pewnie okaże się, że tej rzeczy tam nie ma

 

Koniec z tym koszmarem, jak z “Dnia Świra” – czas w takim razie na #malewielkiemetamorfozy szafek kuchennych:

  1. Wyjmujemy wszystko z szafek (teraz jest czas, na ochy i achy “Ile ja tego mam?) i umyj je w środku.
  2. Sprawdzasz terminy przydatności produktów (przeterminowane wyrzucasz!) 
  3. Produkty sypkie przesypujesz do pojemników lub wkładasz je w opakowaniu do organizera (polecam zaangażować najmłodszych do pomocy – to świetna zabawa, czas na odkurzanie będzie na sam koniec) 
  4. Sprzęty kuchenne – pozbądź się tych niepotrzebnych, po co Ci tyle tego? 
  5. Władając rzeczy do środka, staraj się pozostawiać chociaż niewielką przestrzeń. To znacznie ułatwi późniejsze korzystanie z przestrzeni. 
  6. Do głębokich szafek polecam tace obrotowe, na których możesz ustawić puszki, słoiki i mniejsze pojemniki, które za jakiś czas powędrowałyby na tył szafki. 

Mamy to. Teraz moja obserwacja przemawiająca na plus w kwestii przesypywania produktów sypkich do osobnych pojemników:

 

  • produkty dłużej utrzymują świeżość
  • nie rozsypują się
  • od razu widzę co się kończy. Wystarczy, że otworzę szafkę i widzę, co trzeba kupić
  • jeżeli trzymasz w nich np. płatki lub orzechy, możesz spokojnie wystawić je na stole
  • jeżeli miałaś pecha i kupiłaś produkt z jakimiś molami, podczas przesypywania od razu się zorientujesz

 

 

 

A jakie są Twoje kuchenne zmory? Podziel się ze mną w komentarzu

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

27 + = 35