Porządkowanie ze mną kuchni, często wprowadza Klientów w zakłopotanie. Zdają sobie bowiem sprawę, ile marnują żywności.
Nie ma tutaj tłumaczenia – „przyda mi się”. Jeżeli coś nie nadaje się już do spożycia – trzeba to wyrzucić.
Według Forbes jesteśmy niestety w czołówce państw marnujących żywność w Unii Europejskiej. Statystycznie na Polaka przypada 235 kg zmarnowanej żywności rocznie! W skali całego kraju jest to ok. 9 mln ton.
To, że nie zabierzemy się za uporządkowanie swoich szafek i spiżarni – nie wyrzucimy przeterminowanych produktów, niestety nie rozwiąże problemu.
Receptą na marnotrawstwo jedzenia są po pierwsze mniejsze zakupy, a po drugie dobrze zorganizowany system przechowywania.
Tak jak w przypadku większości porządkowanych powierzchni, zachęcam aby rozpocząć porządki od zgromadzenia wszystkich produktów w jednym miejscu.
Oczywiście najpierw zajmij się produktami z szafek, a na koniec żywnością z lodówki – te nie powinny czekać zbyt długo, w temperaturze pokojowej, na selekcję.
Tutaj zwykle pojawiają się „ochy i achy” Ile ja tego mam?
Wiem, może być Ci przykro kiedy zgromadzisz wielką torbę jedzenia do wyrzucenia. Nie katuj się wyrzutami, tylko przyjrzyj się dokładnie co wyrzucasz. Niech ten proces wpłynie na Twój nawyk robienia rozsądnych, bardziej przemyślanych zakupów.
W czasach, jakich żyjemy – mając prawie zawsze pod nosem jakiś otwarty sklep, nie musimy zaopatrywać się jak na wojnę.
Robiąc zakupy lepiej postawić na stałą listę zakupową niż na impulsywne wrzucanie rzeczy do koszyka i to jeszcze na głodniaka.
Bardzo polecam Ci wypróbowanie zakupów online, jeżeli jeszcze tego nie robisz. Nie dość, że oszczędzasz sporo czasu, to jeszcze jest to idealnym treningiem kupowania rzeczy tylko z listy.
Na utworzonym podczas rejestracji profilu automatycznie tworzy się historia moich zakupów, czyli gotowa lista zakupowa. O ile pierwsze zakupy wymagały trochę więcej zaangażowania w wyszukiwanie produktów, tak kolejne były już tylko kwestią porównania stworzonej listy zakupów z zawartością szafek i uzupełnienie braków.
Na bazie mojego doświadczenia, mogę Cię zapewnić, że dzięki zakupom online marnuję o wiele mniej żywności, oszczędzam czas i pieniądze.
Po tej mniej przyjemnej części porządków, przychodzi czas na coś bardziej cieszącego oko – czyli na organizację miejsc do przechowywania.
Uniwersalną metodą przechowywania, która wpływa bezpośrednio na efektywne wykorzystywanie zapasów jest układanie w taki sposób, aby jednym rzutem oka można było ocenić czego brakuje, dlatego produkty danej kategorii powinny mieć wytyczone stałe miejsce – a nie tam, gdzie akurat się zmieści.
Jeżeli Twoje zapasy są większe, a szafki głębokie – układaj tak jak w sklepie. Najgłębiej produkty o najdłuższej dacie przydatności – z przodu produkty, które trzeba zużyć szybciej.
Chociaż nie jestem za mnożeniem bytów, to na niektóre produkty polecam stosowanie pojemników. Mają one nie tylko cieszyć oczy, ale również zapobiegać pojawieniu się moli spożywczych i ułatwić utrzymanie czystości w szafkach.
Stosowanie pojemników polecam więc na produkty sypkie, z których często korzystasz: mąkę, cukier, kasze, makarony, płatki, orzechy.
Pojemniki typu kontenerki są Twoim sprzymierzeńcem w okiełznaniu puszek, małych słoików i drobnych opakowań. Takie rozwiązanie ma jeszcze kilka plusów:
- prostsze zachowanie podziału produktów wg kategorii
- bezpieczniejsze wyciąganie jakieś rzeczy z głębi szafki
- utrzymanie wizualnego porządku
A co z przyprawami?
Wiem, że postrzeganie mnie, kategorii „Perfekcyjnej Pani Domu” może sprawić, że spodziewasz się, że mam milion efektownych pojemniczków na przyprawy, a każdy jest opisany i wiruje na jakiejś organizacyjnej karuzeli 🙂 ale pamiętaj, że w organizacji stawiam na efektywne rozwiązania, a nie na efektowne – no chyba że ktoś sobie tego wyraźniej życzy 🙂
W moim domu przyprawy przechowywane są w oryginalnych opakowaniach. Stosuję jedynie podział na przyprawy otwarte i zamknięte.
Wybierając pojemniki polecam Ci:
- kupować pojemniki z jednej serii i zwracać uwagę na ich jakość
- dobierać pojemniki do rozmiaru szafek, aby w pełni wykorzystać przestrzeń
- do otwartych szafek stosować pojemniki metalowe, chroniące przed dostępem światła
Dziś i jutro w moich kanałach social media, zaopatrzę Cię w porady dotyczące przechowywania świeżej żywności. W najbliższy poniedziałek Inspiracje Architekta Porządku z kategorii przechowywanie żywności – zapraszam Cię na mój profil na Facebook i Instagram.
Jeżeli masz jakieś pytania, dotyczące sposobów na przechowywania żywności – napisz proszę w komentarzu. Cieszę się, gdy mogę pomóc.
Uwielbiam czytać takie wpisy! Czekam na więcej
Przede wszystkim powinno się ograniczyć trzymanie rzeczach w foliowych reklamówkach i plastiku
fajny wpis, ja gorąco polecam zgrzewarke próżniową, mam od food saver, pakuje sie w moment i jest pewność, że ni c sie nie dostanie
Ja również bardzo lubię mieć uporządkowaną przestrzeń w kuchni, a dzięki temu, że wiem co gdzie leży, mogę zapanować nad rzeczami które mam. Już prawie mi się nie zdarza zapomnieć o jakimś produkcie, który kupiłam. Bardzo lubię ceramiczne słoiczki do przechowywania sypkich produktów. W moim przypadku fajnie komponują się z moją kuchnią w stylu śródziemnomorskim 🙂
Uwielbiam uporządkowaną przestrzeń w kuchni. Stawiam na minimalizm i niemarnowanie produktów żywnościowych, muszę przyznać, że całkiem dobrze mi to wychodzi 🙂 Ostatnio udało mi się upolować piękne duże słoiki na sypkie produkty, które trzymam nad okapem do zabudowy. W uporządkowanej przestrzeni o wiele łatwiej można się odnaleźć.